logo

MUZIEKTHERAPIE

“Muziek met je hart” – Muziektherapie programma van Tessa Jill Brockhoff

De kracht van muziek.

In het dagelijkse leven denk je er niet meer bij na:

Je zingt met de radio mee, je loopt naar de auto voor de boodschappentas en roept even later voordat je begint met eten nog gauw ‘dat de opschep lepel mist!’.

Allemaal dagelijkse gewone dingen waar je niet bij stil staat.

Wij zijn gewend ons verbaal én non verbaal te kunnen uitten, iets wat bijna altijd vanzelfsprekend is.  

Toch is dat voor mensen met een vorm van dementie/alzheimer soms niet meer gewoon.

Vaak kan je je niet meer goed kunnen uitdrukken in woorden, wordt je achterdochtig omdat wakker wordt in een bed wat je niet kent, kun je alleen nog knipperen met je ogen of is het maken van een geluid het enige wat je nog kan.

Natuurlijk is het ziektebeeld en de vorm van dementie bij iedereen anders en uit zich dat op andere manieren. Je zou het kunnen vergelijken met de verschillen in onze DNA opbouw.

Iedereen uit jouw familie heeft namelijk een nét iets anders neus dan dat jij hebt en elk familie lid heeft zijn eigen kleur ogen. Ook al hebben jullie allemaal blauwe ogen.

Dit allemaal komt omdat ons DNA een unieke samenstelling is van cellen waardoor jij en ik er totaal anders uit zien.

Het kan dus zo maar zijn dat je niemand in de familie hebt met Alzheimer of dementie en dan is het wellicht een ‘ver van je bed show’ als ik de symptomen benoem van deze aangrijpende ziekte.

Echter ervaar ik deze en nog vele andere symptomen op (bijna) dagelijkse basis als ik in de zorghuizen/hotels mijn programma ‘Muziek met je hart’ doe. Iets waardoor ik elke keer weer gemotiveerd ben om de muziek als middel te gebruiken om te communiceren met de mens achter de ziekte.

Maar wat maakt de ‘Muziek met je hart’ sessie uniek?  

Waarom is muziek dan zo krachtig? En wat doet het dan met de mensen?

Een van de weinige dingen die tijdens het ziektebeeld nog in tact blijft bij de dementie of Alzheimer, is het motorische gedeelte in de hersenen waar de muziek van vroeger is opgeslagen.

(Hoe en wat precies dat kan Dr. Erik Schreder heel goed uitleggen in zijn mini-colleges op YouTube)

Dat betekent dat als ik de juiste muziek zing of ten gehore breng; de muziek en ik een deel van de hersenen aanspreken die nog niet en/of minder is aangetast dat de rest van het brein.

Ja… lees dat bovenstaande nog maar een keer want dat  is waarom het zo’n succes is bij deze doelgroep!

Tijdens de sessie ‘Muziek met je hart’ gaan we dan samen op zoek naar liedjes die de mensen aanspreekt. Denk dan aan liedjes van vroeger… de liedjes die thuis altijd gezongen werden in de keuken of de muzikale voorkeur van het gezin waar de bewoner uit komt.

Als we dan de juiste nummers vinden dan kunnen zich de volgende situaties voordoen:

  • Tante Klara begint spontaan mee te zingen met het nummer ‘Aan de Amsterdamse grachten’ en weet de tekst van voor tot achter helemaal mee te zingen.

Wat jullie niet weten… is dat tante Klara normaal gesproken alleen maar onbegrijpelijke woorden kan zeggen waardoor de familie/de verzorging haar vaak niet kan begrijpen.

Zodra tante Klara dus geraakt is door het horen van het juiste nummers is ze veel helderder in haar bewoording. Deze heldere ‘toestand’ is voor sommige gevallen voor 5 a 10 minuten maar er zijn ook voorbeelden van mensen die de hele dag hun favoriete nummer blijven zingen en die helderheid behouden voor de dag.

  • Mevrouw Klein zit met haar ogen dicht in de rolstoel. Zodra de klanken van Puccini bij haar binnenkomt gaat ze rechtop zitten met haar ogen wagenwijd open en een grote glimlach op het gezicht…

Mevrouw Klein haar dag kan niet meer stuk en ik ga met diezelfde glimlach naar huis!

  • Meneer Hoekstra staat spontaan op uit zijn luie stoel en begint te dansen alsof hij zestien is en in de plaatselijke kroeg staat met zijn jeugdvrienden. En dat allemaal na het horen van het nummer Jailhouse Rock van Elvis Presley.

(Dit zijn voorbeelden uit  de praktijk en wegens privacy aangepast naar fictieve namen. )

De bovenstaande situaties geven mij elke keer opnieuw de kracht en energie om samen met de mensen in de huiskamers een feestje te bouwen op de muziek die zij leuk vinden. En zeg nou zelf….

Als jij je favoriete nummer hoort op de radio dan ga je ook spontaan dansen of wordt je diep geraakt door de klanken of de tekst. De muziektherapie gaat nog even een stapje verder en zorgt dat de bewoners zich weer even gezien en gehoord voelen. Iets waar vele bewoners naar uitkijken.
Want tenslotte….

Elke bewoner is een mens en elk mens is uniek en wil gezien worden.
En dat door gebruik te maken van mijn muzikale programma ‘Muziek met je hart’.

Liefs,
Tessa Jill Brockhoff